Lunde eller lundefugl (Fratercula arctica), også kjent som sjøpapegøye, er en pelagisk dykkende sjøfugl som tilhører gruppen lunder i alkefamilien. Arten er monotypisk og hekker langs kystene på begge sider av Nord-Atlanteren. Arten ble fra til 2017 regnet som livskraftig på IUCNs rødliste, men den europeiske bestanden har hatt sterkt tilbakegang (50–79%) gjennom de seneste tre generasjonen (65 år).[3] Klassifiseringen har derfor blitt løftet til sterkt truet i Europa og sårbar på den internasjonale rødlisten.
Artens vitenskapelige navn blir av og til misvisende oversatt til «arktisk lillebror». Det betyr snarere «liten arktisk broder (i betydningen trosfelle i kloster)», noe som trolig refererer til den sorte og hvite fjærdrakten som kan minne om munkekutter.
Lundens kraftige utfarging i hekketiden har gitt arten den beskrivende betegnelsen sjøpapegøye. Nebbet har klare farger i hekkesesongen. Det har gulrøde konvekse striper bakover og er mørkebrunt bakerst. Omkring øyet har fuglen en blågrå flekk. På oversiden er fuglen sort, på undersiden er den hvit. Den har en sort ring rundt halsen, og er blekt askegrå på sidene av hodet og på strupen. Vinterdrakten er uanselig i utfarging. Kinnene mørkere grå, og nebbet mindre på grunn av hornlag som faller av. Ungfuglene likner på voksne i vinterdrakt, men de har spinklere og mørkere nebb. En voksen lunde blir typisk 26–29 cm lang og veier omkring 300–600 g. Arten har et vingespenn på 47–63 cm. Med opp mot 400 vingeslag i minuttet kan fuglene oppnå en toppfart på cirka 85 km/t. Føttene har svømmehud mellom tærne og brukes som ror når fuglen dykker. Lunden lever typisk til den blir omkring 20–25 år gammel. Høyeste kjente alder for en fugl merket i Norge er 36 år.
Bilde serien som kommer under er tatt på Látrabjarg på Island, et punkt som er så langt vest man kommer på Island. Det er ingen enkel vei å komme hit for å oppleve disse fuglene på så nært hold. Først må du til Island selvsagt, så må du til Westfjords, helt nordvest på Island. Deretter må du helt ut til Látrabjarg som betyr en lang kjøre tur ut på grusvei, og du bør være her fra 18:00-22:00 fordi det er nettopp da Lundefuglene kommer inn med mat. Lundefuglen har også samme partner og samme rede, som er en hule sandfjellet, igjennom hele livet. Kommer de fra hverandre under tiden på havet finner de alltid tilbake til hverandre når det kommer tilbake til rede.
Klikk innom alle bildene under for å få ett inntrykk av disse fantastiske fuglene som lever meste parten av sitt liv ute på det åpne havet, det kommer til land og får disse fantastiske fargene kun i hekke perioden.