Geysir – utemmet kraft

Geysir
Please follow and like us:
Pinterest

Man skulle tro at å se på vann som «spruter» opp av bakken ikke kan være så spennende, det trodde isåfall jeg første gang jeg var her, men faktisk er dette veldig fascinerande. Man blir stående og vente på den skal få sitt utbrudd og noen ganger er det kun et lite ett og andre et langt kraftigere. Hele utbruddet var kun nå få sekunder og derfor litt utfordrende å få dette på bilde også
Den er verdens eldste aktive geysir og har gitt navn til fenomenet. Geysir ble først nevnt i 1294, da et jordskjelv gjorde den mindre aktiv.   Det var den første geyser som er beskrevet i en trykt kilde og den første kjent for moderne europeere. Det engelske ordet geyser (en periodisk tutende varm vår) stammer fra Geysir. Navnet Geysir er avledet av det islandske verbet geysa («å gush») verbet fra gammelnorsk. Geysir ligger i Haukadalur-dalen i skråningene av Laugarfjall-høyden, som også er hjemstedet til Strokkur geyser omtrent 50 meter sør. Utbrudd på Geysir kan kaste vann i opptil 70 meter i luften. Utbrudd kan imidlertid være sjelden, og har i det siste stoppet helt opp i flere år om gangen.

Historie
Forskningen  viser at Geysir har vært aktiv i omtrent 10.000 år. De eldste beretningene om varme kilder i Haukadalur dateres tilbake til 1294, da jordskjelv i området forårsaket betydelige endringer i det lokale nabolandskapet og skapte flere nye varme kilder. Endringer i aktiviteten til Geysir og de omkringliggende geysirene er sterkt relatert til jordskjelvaktivitet. I poster fra 1630 brøt geysirene ut så voldsomt at dalen rundt dem skalv. Stedsnavnet «Geysir» ble først nevnt i skriftlige kilder på 1700-tallet, og ettersom uvanlige naturfenomener var av stor interesse for samfunnet under opplysningstiden, ble begrepet populært og har blitt brukt om lignende hydrotermiske trekk over hele verden siden den gang. I 1845 nådde den en høyde på 170 meter. I 1846 resulterte forskningen av Geysir av Robert Bunsen med forklaringen på mekanismen for geysiraktivitet. Målinger av professor Bunsen i dette året viste at Geysir brøt ut 45–54 meter høye. De siste århundrets historie viser at jordskjelv har hatt en tendens til å gjenopplive aktiviteten til Geysir som deretter avtar igjen i årene etter. Før 1896 var Geysir nesten i dvale før et jordskjelv det året førte til at utbrudd begynte igjen, som forekom flere ganger om dagen, varte i opptil en time og forårsaket tuter på opptil 60 meter i høyden. I 1910 var den aktiv hvert 30. minutt; fem år senere var tiden mellom utbruddene så mye som seks timer, og i 1916 opphørte alle utbruddene. I 1935 ble en menneskeskapt kanal gravd gjennom silikakanten rundt kanten av geysir luften. Denne grøfta førte til en senking av vannbordet og en oppblomstring i aktivitet. Etter hvert ble denne kanalen for tilstoppet av silika og utbrudd ble igjen sjeldne.

I 1981 ble grøfta ryddet igjen og utbrudd kunne stimuleres ved spesielle anledninger ved tilsetning av såpe. På grunn av miljøhensyn ble sjelden bruk av såpe brukt på 1990-tallet. I løpet av den tiden brøt Geysir sjelden ut. Da det brøt ut, var det spektakulært og sendte kokende vann noen ganger opp til 70 meter opp i luften. På den islandske nasjonaldagen ville autoriserte myndighetsgeologer tvinge et utbrudd. Et ytterligere jordskjelv i 2000 gjenopplivet geyseren igjen og det nådde 122 meter i to dager , og ble dermed en av de høyeste kjente geysirene i historien (Waimangu Geyser i New Zealand brøt ut til 460 meter) sluttet å utbryte rundt 1900). Opprinnelig fant det seg utbrudd i gjennomsnitt åtte ganger om dagen. I juli 2003 hadde denne aktiviteten igjen redusert til rundt tre ganger per dag.

Beskrivelser av Great Geysir og Strokkur er gitt i mange reiseguider til Island publisert fra 1700-tallet og utover. Sammen med Þingvellir og Gullfoss-fossen er de en del av Golden Circle som utgjør den mest kjente turistveien i landet..

Geysir

Sony ILCE-7rMIII 100
Sony FE 16-35/4,0 ZA OSS Vario-Tessar T* F5
23.07.2020- 15:52 21 mm
Geysir-Island  1/250sec

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!